Banner
БЕЗПЛАТЕН ОКАЧЕН ТАВАН с луни при всеки основен ремонт на баня.
София
0888 80 17 16

Етапи при ремонт на баня

1. Къртене, изнасяне, извозване

Къртенето и извозването на строителни отпадъци продължава между един и три дни. Демонтира се първо мивката, тоалетната, душа и бойлера от нашата бригада за ремонт на баня. Сваляне на плочките по стените и пода Под плочките в панелните жилища има лепило, а под плочките в старите тухлени кооперации има мазилка, която понякога достига до 7-8 см и е доста ронлива. Премахва се, докато се стигнем до здрава основа. Къртенето на ваните от бетон и свалянето на нивото на пода, отнема повече време. Понякога се налага да се съборят и целите стени на банята, защото тези стени са в много лошо състояние(клатещо) и е невъзможно работата върху тях. След това се изграждат нови стени от Ytong или от картон. Ако желаете банята да стане по-голяма, тогава също се налага къртене на стена, за да се разшири мокрото помещение. В етапа на къртенето се маха и касата на вратата.

ОФЕРТА за ремонт на баня Контакти

2. Подмяна на ВиК

Подмяната може да отнеме ден или два. Възможно е, подмяната на тази система да е извършена, но да е необходимо частично преправяне, за да съответства с изправянето на стените и новите неща за монтиране, като мивка, душ или тоалетна. Желателно е като се свалят плочките, да се подмени и цялото ВиК по хоризонталата и изкарване на новите точки. Ако имате само един сифон в средата, а искате и втори под душа, смяната на ВиК в пода е препоръчителна. Ако живеете в стара кооперация и в банята ви има каменинови тръби, подмяната им също е препоръчителна. Сменяването на вертикалните тръби и подготовката за монтажа на бойлер се прави в този етап, а включването на пералнята, може да се изнесе в коридора. Окачената тоалетна, окаченият душ, хигиенната слушалка също се монтират на този етап, защото техните конструкции биват оформяни с картон.

ОФЕРТА за ремонт на баня Контакти

3. Електрическа инсталация

Този етап може да отнеме ден . В нея се пускат нови кабели за луните, които се слагат в окачения таван, нов кабел за шкаф-огледалото над мивката/ ако има лампа на него/ или от модерните огледала с лампа в тях. Ако ще се монтира бойлер, това ще доведе до нов бушон в ел. таблото в коридора и нов кабел, защото е хубаво бойлера да е на самостоятелен ключ. Възможно е монтиране на защитен ключ в банята, по – далеч от душа, за електричски уреди, като самобръсначка, сешоар и други. Аз лично ги избягвам. Вентилатора също е важен в една баня без прозорец.

ОФЕРТА за ремонт на баня Контакти

4. Изправяне стени и замазка на подове

Тази работа отнеме 3-4-5 дена на нашите майстори за ремонт на бани. Повечето ни клиентит желаят стените на банята да бъдат изправени с влагоустойчив картон. Поставя се по-бързо от изправянето с мазилка. След къртене не е възможно директното поставяне на плочките, но дори и да няма къртене, а банята да е с блажна боя, то във всяка баня има огромни кривини по стените, които ако не се изправят, ще доведат до образуване на грозни клинове по ъглите на банята. Поради тази причина е добреда се изправят стените с картон. В повече случаи го правим изправянето с лепене, с два различни вида лепило и с дюбелиране на картона към стената. Понякога се налага и монтаж на картон на скара – при вградените душове и на места, където клиента желае да се оформят декоративни ниши. С картон се скриват и неприятно изглеждащите вертикални тръби за парно, преминаващи през банята, като на така образуваната кутия се поставят две малки ревизии за вентилация на топлото от тръбите през студените сезони. Тавана също се прави на конструкция с влагоустойчив картон. Замазката на пода е изключително важна за ремонта на банята. От замазката зависи правилното оттичане на водата към сифоните. Обикновено има замазка към един централен сифон, има такава към един линеен сифон под душа и към централен, и замазка с наклон само към сифон под душа. Колко наклона ще се задават на замазката се определя според желанието на клиента и неговия проект. Нивата на пода се разграничават с прагче, на което се поставя параван, оформящ поддушово пространство.

ОФЕРТА за ремонт на баня Контакти

5. Лепене на плочки по стени и подове

Тази работа отнема около 4-5-6 дена на майстор за лепене на плочки. Изисква много точно око, много добра работа с лазерен нивелир и сериозен професионализъм. Хубаво е плочките, които се купуват да са от една серия, така имат по-малко разлика в размерите. Дори 1 мм. разлика в размера между плочките, води до доста голяма разлика във фугите, защото се събират няколко плочки по 1мм, което води до половин см и повече. Затова е много спецфична работата със слагането на плочките, и когато има плочки от различна серия, и няколко цвята, трябва да се правят по-голями фуги за балансиране на разликата с размерите им. Затова препоръчвам, когато избирате и купувате плочки, да искате от продавача да Ви отвори един пакет и да ги наложите една върху друга, и с пръст да прокарате по ръбовете, за да усетите дали надстърчат. По стените се монтират плочки с различна големина. Най-често се слагат 50см/20см, 60см/20см. По-рядко се избира от клиента 120см/60см или 20см/20см. Много важно е да се знае, че ако на пода има два наклона, към централен сифон и към сифон, който е под душа, тези два наклона най-добре се задават с малки плочки, за да може да се „ счупи” равнината, т.е. с размери около 30см/30см. Ако има само едно ниво към сифона под душа, тогава могат да се слагат и плочки тип „ламинат” или тип „паркет”. На този етап се включва и фугирането на банята, монтажа на метални лайсни по ръбовете на кутиите, нишите. Ако клиента желае да няма метални лайсни, се прилага метода на пилене на плочките и монтажа им ръб в ръб, като това е пипкав и рисков процес, защото при пиленето е възможно да им се начупи гланца, и трябва да има резерв от плочки за тази работа.

ОФЕРТА за ремонт на баня Контакти

6. Монтаж на всичко в банята

Монтажа на мивката, тоалетната, душа, аксесоарите, хигиенния душ отнема един ден. Тогава се монтира и бойлера. След като е направена цялата баня, тогава идва човека, който произвежда параваните покрай душа. Той извършва и техният монтаж. Естествено, може да си купите и готови паравани, но те няма да са по точно Вашия размер, ако е специфичен. Прагчето на което се монтира паравана може да бъде направено от плочките с които е правен пода, а може да бъде и готово закупено от магазин за баня, като монтажа му става с изрязване и лепене със специално монтажно лепило.

ОФЕРТА за ремонт на баня Контакти

7. Таванът на банята може да бъде решен по няколко начина.

1. Може да бъде изравняван с няколко вида мазилки и шпакловки, но доста често в баните тавана е доста крив, и затова тези мазилки и шпакловки могат да достигнат дебелина до няколко сантиметра. Въпреки грундовете и лепилата в тези смеси, банята е едно доста влажно помещение и затове е възможно след години тази дебела мазилка, която е направена на тавана да се отлепи.Не го препоръчвам този вариант. Цена – около 250 – 350 лв. за цял таван за стандартна баня. 2. Окачен таван тип Хънтър Дъглас. Алуминиеви ламели с цена около 150-200 лв. кв.м.Моето мнение е , че такъв тип тавани не създават уют в банята и са по- скоро за офис. Недостатъци – скъпа цена. Студено усещане. 3. Окачен таван от водоустойчив картон, който се закача на профили и сваля тавана около 5-6 см. Шпаклова се тънко и се боядисва с влагоустойчив латекс. Най-често правените тавани. Цена – около 300-400 лв. за цяла баня + луните, които се вграждат в него. Предлагам безплатен таван при основен ремонт на банята Ви от този вид. 4. Опънати тавани – те могат да се направят така, че да свети целият таван, без да се вижда осветителното тяло. Монтират се осветителни дълги пури на тавана и под тях се опъва прозрачно платно, или платно с някаква картина на него. Могат да се съчетават с интериора на банята, като има различни цветове, картини и изображения. Цена – зависи от сложността и печата на изображението и монтажа. Между 500-1000 лв.

ОФЕРТА за ремонт на баня Контакти

8. Последният етап от ремонта на банята е поставянето на вратата.

Хубаво е да се монтира последна, за да може да легне върху плочките и да има завършен и естетичен вид. Размера на врата се взима след оформяне на отвора за врата, след махането на старата такава. Трябва замазката на пода на банята да е готова, да се добави и дебелината на подовите плочки, и тогава да се взема размер за височината на вратата. Цената им в магазините варира от 300 лв. до 400 лв. в зависимост от цвета и дали ще има огледало. Ако клиента реши, може да си монтира интериорна врата, решение, което се взима обикновено, когато се прави основен ремонт на апартамент и всички врати се изработват в един стил и цвят. Интериорната врата на банята не се монтира от нас, а от фирмата от която е поръчана.

ОФЕРТА за ремонт на баня Контакти
Последвайте ни в социалните мрежи: Facebook Google Instagram YouTube